Ei of ui

Ei of ui

Mobiliteitshubs zijn de talk of the town. Ze lijken dé oplossing voor veel uitdagingen waar we de komende jaren voor staan, zoals bereikbaarheid, klimaat, leefbaarheid, de woningbouwopgave en meer. Tijd om kritisch te kijken naar deze oplossing: de mobiliteitshub: ei of ui? 

Meer hubs, minder parkeerplaatsen 
In de toekomstschetsen zien we een stad die autoluw is. En daarmee is nieuwe ontwikkeling in de wereld van stedelijke mobiliteit en gebiedsontwikkeling ontstaan: de mobiliteitshub. Fleur Elderhorst van de Master City Developer: “Een mobiliteitshub zou je kunnen omschrijven als een plek waar vervoermiddelen samenkomen en waar eenvoudig de overstap kan worden gemaakt tussen verschillende vervoermiddelen: zoals OV, deelfiets, auto, scooter en step, naast uiteraard de ‘benenwagen’. Afhankelijk van de locatie, zijn hier ook ondersteunende voorzieningen aanwezig. Hubs leveren hiermee een bijdrage aan de bereikbaarheid, leefbaarheid én efficiënt ruimtegebruik.”   

Een belangrijke aanname van mobiliteitshub is bijvoorbeeld dat nieuwe ontwikkelingen, vooral woningbouw, met veel minder parkeerplekken (lagere parkeernorm) gebouwd kunnen worden. Toekomstige bewoners bezitten veel minder auto’s, doen meer te voet en maken gebruik van verschillende vormen van deelmobiliteit.  
De redenatie is dat deelmobiliteit veel minder ruimte inneemt dan autobezit. Het is bovendien goed voor het milieu en de leefbaarheid in stedelijk gebied, doordat er meer ruimte is voor groen en blauw. 

Ei of ui 
Maar klopt dat wel? Zijn die mobiliteitshubs inderdaad het ei van Columbus?
"Of", zo zegt Giuliano Mingardo van de Master City Developer, "is het misschien allemaal iets te toevallig? De hub en het gebruik van deelmobiliteit lijken namelijk het perfecte antwoord te zijn op het verstedelijkingsvraagstuk - waaronder de enorme woningbouwopgave - waarmee de meeste steden te maken hebben. Door het verwachte gebruik van deelmobiliteit, is er immers meer ruimte gevonden om te bouwen. Meer bouwvolume betekent een betere financiële businesscase. Hebben we echt het ei gevonden of maken we een gigantische denkfout gebaseerd op een miscalculatie?". 

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven