We willen bouwen, we willen schonere lucht, we willen ons kunnen verplaatsen van a naar b, we vinden groen, spelen, toegankelijkheid, inclusiviteit belangrijk. Eigenlijk willen we alles. Tegelijk. Maar je kunt de ruimte maar een keer gebruiken. Dus gaan we op zoek naar oplossingen. Een mobiliteitshub kun je inzetten om de stad opgeruimd te houden. En in die hub komen deelmobiliteit, overstapmogelijkheden en eventuele andere diensten bij elkaar. Wanneer is de businesscase van die hub succesvol?
Bij nieuwbouw en herontwikkeling wordt de hub ingetekend als dé oplossing voor al onze problemen. “Nog nergens is een hub gerealiseerd die goed draait”, zegt Giuliano Mingardo - programmamanager Master City Developer kritisch. “We kennen alleen fraaie tekeningen met een hub er op. Of een station waar men een bord heeft geplaatst met het woord ‘hub’. Ik ben kritisch. Is er nagedacht over de bereikbaarheid van de woonwijk als in het weekend bewoners hun verjaardag vieren? Waar parkeert het bezoek? En andersom: we moeten allemaal tegelijkertijd op de (basis-)school zijn of naar de sport op zaterdagmorgen: welk vervoersmiddel is er nog beschikbaar? Of gaan we allemaal fietsen naar de uit- wedstrijd, in de regen en met de kledingtas?”
In veel steden wordt geklaagd over de verrommeling. De deelscooter of – fiets wordt op de meest vreemd plaatsen geparkeerd. Mingardo: “Bijvoorbeeld, veel studenten gaan met de deelscooter naar de universiteit, daarvoor maakten ze gebruik van het openbaar vervoer of de fiets. Het is dus maar de vraag of deelmobiliteit een probleem oplost.”
We komen nog even terug op ‘een goed draaiende hub’. Wat betekent dat eigenlijk? Mingardo duidt het probleem: “Een goed draaiende hub is voor een marktpartij een businesscase met zwarte cijfers. En dit is ook gelijk een struikelblok. Want een marktpartij gaat geen onrendabele lijn onderhouden. Terwijl dat vanuit maatschappelijk oogpunt van groot belang is. Iedereen moet meedoen.” Het blijkt een ingewikkelde case, de businesscase van de mobiliteitshub.